Τούρτες οι αγαπημένες.
Γιατί την κάθε επέτειο της ζωής μας επιλέγουμε να τη γιορτάσουμε με τούρτα;
Τούρτα στη γαμήλια τελετή, τούρτα στην επέτειο γάμου, τούρτα στα γενέθλια και όχι μόνο.
Δεν έχω απάντηση, αλλά υποθέτω.
Μήπως επειδή είναι τόσο εντυπωσιακά όμορφες και πλούσιες σε υλικά με αμέτρητες παραλλαγές γεύσεων και εμφανίσεων;
Μήπως γιατί είναι τόσο αφράτες και δελεαστικές;
Μήπως γιατί τις λατρεύουν γευστικά οι περισσότεροι;
Υλικά
Για το παντεσπάνι
1 φλιτζάνι αλεύρι, που φουσκώνει
1 φλιτζάνι ζάχαρη
4 αυγά
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Για το σιρόπι
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1/2 φλιτζανιού νερό
20 ml κονιάκ
Για τη mousse σοκολάτας
100 γρ. μίγμα σε σκόνη mousse σοκολάτας
130 ml κρύο γάλα
50 ml κρέμα γάλακτος
Για την κρέμα σαντιγί
100 γρ. μείγμα σε σκόνη για κρέμα σαντιγί
180 γρ. κρύο γάλα
Για τη διακόσμηση
Κερασάκι γλυκό κουταλιού
Σύκο γλυκό κουταλιού
Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι. Χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά στο μίξερ στη δυνατή ταχύτητα μέχρι να ασπρίσουν και γίνουν αφράτο μείγμα.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα ελαφρά και κάνοντας κινήσεις από κάτω προς τα πάνω μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Αδειάζουμε σε ταψάκι βουτυρωμένο και αλευρωμένο. ή σε τσέρκι διαμέτρου 22 εκ. περίπου.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου. Ελέγχουμε, αν το παντεσπάνι ψήθηκε καλά, βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού. Πρέπει να βγαίνει καθαρή.
Βγάζουμε το παντεσπάνι από το φούρνο και το αφήνουμε για 10 λεπτά να σταθεί, πριν το ξεφορμάρουμε.
Όταν κρυώσει το κόβουμε οριζόντια σε δύο ισοπαχείς δίσκους.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας μαζί όλα τα υλικά για 5 λεπτά και σιροπιάζουμε τους δίσκους ελαφρά, ρίχνοντας το σιρόπι με ένα κουτάλι.
Ετοιμάζουμε τη mousse σοκολάτας
Αδειάζουμε τη σκόνη mousse σοκολάτας στο μπολ του μίξερ. Προσθέτουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί πηχτή κρέμα.
Ετοιμάζουμε τη σαντιγί
Χτυπάμε στο μπολ του μίξερ το γάλα με το μείγμα για κρέμα σαντιγί πολύ καλά, μέχρι να διογκωθεί και να στέκεται.
Συναρμολόγηση και διακόσμηση τούρτας
Σε πιατέλα τοποθετούμε τον ένα δίσκο από το παντεσπάνι. Απλώνουμε από πάνω ισομερώς τη mousse σοκολάτας, κρατώντας ένα μέρος για τη διακόσμηση της επιφάνειας και της πλαϊνής πλευράς της τούρτας.
Σκεπάζουμε με το δεύτερο δίσκο από το παντεσπάνι. Απλώνουμε τη σαντιγί ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια.
Διακοσμούμε με την υπόλοιπη mousse σοκολάτας, τα κερασάκια και το σύκο γλυκό κομμένο σε φέτες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου