31 Μαΐου 2024

Χταποδάκια με σάλτσα ντομάτας και άρωμα δάφνης


Νόστιμα και τρυφερά τα χταποδάκια μαγειρεμένα με ντοματούλα και αρωματισμένα με την ξεχωριστή ευωδιά της δάφνης.

 Η δάφνη γνωστή από την αρχαιότητα την χρησιμοποιούσαν ευρέως οι αρχαίοι Έλληνες για τις τονωτικές της ιδιότητες στο στομάχι και την ουροδόχο κύστη

Στη μαγειρική τα φύλλα της δάφνης χρησιμοποιούνται ως αρωματικό σε σάλτσες, γιαχνί, ψάρια και μαρινάδες. Είναι απαραίτητα σε ζωμούς και σε μείγματα με βότανα.






Υλικά 

1 κιλό μικρά χταποδάκια
1/2 κιλό ώριμες ντομάτες, τριμμένες
2 φύλλα δάφνης
Λίγο λευκό κρασί
Αλάτι, πιπέρι
Μαϊντανό ψιλοκομμένο για πασπάλισμα


Πλύνουμε τα χταποδάκια. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα χωρίς νερό και τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να βγάλουν το ζουμί τους. Όταν μαλακώσουν λίγο και απορροφήσουν το ζουμί τους, τα βγάζουμε από την κατσαρόλα, τα τεμαχίζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα ραντίζουμε με το λευκό κρασί.

Βάζουμε στην κατσαρόλα τις τριμμένες ντομάτες, τα φύλλα δάφνης, το αλάτι και το πιπέρι και βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να δέσει. Προσθέτουμε τα χταποδάκια και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μαζί με τη σάλτσα ντομάτας. 

Σερβίρουμε τα χταποδάκια με τη σάλτσα ντομάτας συνοδευόμενα από ρύζι, ζυμαρικά ή πουρέ πατάτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: