Υλικά
1/2 λίτρο γάλα
70 γρ. παραδοσιακό γιαούρτι πλήρες
Βράζουμε το γάλα και το αποσύρουμε από τη φωτιά. Το αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να φθάσει στη θερμοκρασία των 38 με 40 βαθμούς ή όπως συνήθιζαν οι γιαγιάδες μας, βυθίζουμε το μικρό δακτυλάκι στο γάλα και μετράμε μέχρι το δέκα. Αν ίσα που αντέχει τη θερμοκρασία και δεν αισθάνεται έντονο κάψιμο, τότε έχουμε την επιθυμητή θερμοκρασία.
Προσθέτουμε το πλήρες γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά, να διαλυθεί. Το αδειάζουμε, κατά προτίμηση σε πήλινο σκεύος και το σκεπάζουμε με χοντρή πετσέτα, αν έχουμε μάλλινη καλύτερα, για να το διατηρήσουμε ζεστό. Το αφήνουμε έτσι για 6 περίπου ώρες.
Στο διάστημα αυτό δεν πειράζουμε το γάλα, δεν το ανακατεύουμε.
Πριν την κατανάλωση το διατηρούμε στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου.
Δεν ξεχνάμε, να φυλάξουμε γιαούρτι, ως μαγιά, για την επόμενη φορά, που θα ξανακάνουμε γιαούρτι.
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε:
- Πρέπει να βράζουμε το γάλα για να σκοτωθούν όλα τα παθογόνα μικρόβια, ακόμα και το παστεριωμένο
- Η θερμοκρασία του γάλακτος να είναι 38 με 40 βαθμούς, όταν θα προσθέσουμε τη μαγιά
- Τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσουμε κατά την ετοιμασία του γιαουρτιού να τα περιχύνουμε με βραστό νερό
- Η ποιότητα του γιαουρτιού επηρεάζεται από την περιεκτικότητα του γάλακτος σε λιπαρά
- Να μην ανακατεύουμε ή ανακινούμε το γιαούρτι κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, γιατί απλά δεν θα ωριμάσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου