10 Μαΐου 2024

Γιαούρτι σπιτικό, ιδιότητες και τρόπος παρασκευής


Το γιαούρτι ήταν γνωστό και αποτελούσε βασική τροφή των ανθρώπων από τους αρχαιότατους ακόμη χρόνους. 

Πιστεύεται ότι, πρωτοεμφανίστηκε στη Μέση Ανατολή, στην περιοχή της σημερινής Τουρκίας ή του Ιράν. Σε γραπτά ντοκουμέντα των Αιγυπτίων Φαραώ γίνονται συχνά αναφορές στο γιαούρτι.

Στην αρχαία Ελλάδα γνώριζαν για το γιαούρτι και τις θρεπτικές του ιδιότητες. Ο ιστορικός Ηρόδοτος, που έζησε τον 5ο π. χ. αιώνα μνημονεύει το γιαούρτι, ενώ ο Γαληνός τον 2 π.χ. αιώνα κάνει αναφορά για τη μαλακτική και καθαρτική επίδρασή του στα έντερα.






Το γιαούρτι είναι μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών. Αποτελεί πλούσια πηγή πρωτεΐνης, ασβεστίου και προβιοτικών. Επίσης υδατανθράκων, φωσφόρου, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, βιταμινών Α και Β.
Βοηθάει τη λειτουργία της καρδιάς, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, την ανάπτυξη των οστών στα παιδιά και σε τόσες άλλες λειτουργίες του οργανισμού χάρη στις πολύτιμες ιδιότητές του.

Το γιαούρτι είναι η τροφή, που παράγεται από το γάλα, ύστερα από μια διαδικασία ζύμωσης, που υφίσταται.
Η παρασκευή αυτής της υπέροχης και υγιεινής τροφής είναι απλή και εύκολη και μπορούμε να την παρασκευάσουμε στο σπίτι μας με μόλις δύο υλικά.

Υλικά 

1/2 λίτρο γάλα

70 γρ. παραδοσιακό γιαούρτι πλήρες

Βράζουμε το γάλα και το αποσύρουμε από τη φωτιά. Το αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να φθάσει στη θερμοκρασία των 38 με 40 βαθμούς ή όπως συνήθιζαν οι γιαγιάδες μας, βυθίζουμε το μικρό δακτυλάκι στο γάλα και μετράμε μέχρι το δέκα. Αν ίσα που αντέχει τη θερμοκρασία και δεν αισθάνεται έντονο κάψιμο, τότε έχουμε την επιθυμητή θερμοκρασία.

Προσθέτουμε το πλήρες γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά, να διαλυθεί. Το αδειάζουμε, κατά προτίμηση σε πήλινο σκεύος και το σκεπάζουμε με χοντρή πετσέτα, αν έχουμε μάλλινη καλύτερα, για να το διατηρήσουμε ζεστό. Το αφήνουμε έτσι για 6 περίπου ώρες. 

Στο διάστημα αυτό δεν πειράζουμε το γάλα, δεν το ανακατεύουμε.

Πριν την κατανάλωση το διατηρούμε στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου.

Δεν ξεχνάμε, να φυλάξουμε γιαούρτι, ως μαγιά, για την επόμενη φορά, που θα ξανακάνουμε γιαούρτι.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε:

  • Πρέπει να βράζουμε το γάλα για να σκοτωθούν όλα τα παθογόνα μικρόβια, ακόμα και το παστεριωμένο
  • Η θερμοκρασία του γάλακτος να είναι 38 με 40 βαθμούς, όταν θα προσθέσουμε τη μαγιά
  • Τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσουμε κατά την ετοιμασία του γιαουρτιού να τα περιχύνουμε με βραστό νερό
  • Η ποιότητα του γιαουρτιού επηρεάζεται από την περιεκτικότητα του γάλακτος σε λιπαρά
  • Να μην ανακατεύουμε ή ανακινούμε το γιαούρτι κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, γιατί απλά δεν θα ωριμάσει.


Δεν υπάρχουν σχόλια: