Τα σύκα, οι καρποί της συκιάς, καλλιεργούνται στη χώρα μας και σε όλη τη Μεσόγειο γενικότερα, από τα αρχαία ακόμη χρόνια. Στην αρχαία Αθήνα μάλιστα το σύκο αποτελούσε έναν πολύ σημαντικό προϊόν, το οποίο επέδιδε σημαντικά κέρδη.
Στη ζαχαροπλαστική το σύκο κατέχει εξέχουσα θέση και χρησιμοποιείται με διάφορους τρόπους είτε ως γλυκό κουταλιού, είτε ως γαρνιτούρα σε πολλές γλυκιές παρασκευές.
Το γλυκό κουταλιού σύκο, γνωστό και ως συκαλάκι, αποτελεί μέρος της παράδοσής μας.
Υλικά
30 με 35 σύκα τρυφερά, πράσινα
1/4 κ. γ. γαλαζόπετρα σκόνη
1 κουταλάκι ξινό
1 κιλό ζάχαρη
4 φλιτζάνια τσαγιού νερό
2 κουταλιές γλυκόζη
Κόβουμε το κοτσάνι από τα σύκα, τα καθαρίζουμε στο κάτω μέρος τους, τα πλύνουμε καλά και τα στραγγίζουμε.
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με αρκετό νερό και τα βράζουμε για 10 λεπτά. Τα στραγγίζουμε.
Τα βράζουμε και δεύτερη φορά σε νερό, που έχουμε προσθέσει τη γαλαζόπετρα.
Τα στραγγίζουμε, τα πλύνουμε καλά και τα ξαναβράζουμε άλλη μια φορά με σκέτο νερό. Τα σουρώνουμε.
Με μια λεπτή βελόνα πλεξίματος τα τρυπάμε από την κάτω πλευρά και ένα-ένα τα πιέζουμε λίγο με τα δάκτυλά μας για να φύγει το νερό που έχουν μέσα.
Σε κατσαρόλα βάζουμε νερό μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει το ξινό. Ρίχνουμε τα σύκα και τα αφήνουμε για 1 ώρα περίπου (το νερό να τα σκεπάζει). Τα σουρώνουμε.
Βάζουμε σε κατσαρόλα τα 4 ποτήρια νερό, ρίχνουμε τα σύκα και προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη γλυκόζη και τα βράζουμε για 15 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε τα σύκα να σταθούν όλο το βράδυ. Συνεχίζουμε το βράσιμο την επόμενη μέρα μέχρι το σιρόπι να δέσει.
Όταν το γλυκό κρυώσει καλά, το μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου