4 Μαΐου 2024

Κωκ ταψιού με ζύμη σαβουαγιάρ


Κωκ ταψιού, ένα εξαιρετικό γλυκό, για όλα τα γούστα.

 Πολύ αφράτο, χάρι στη ζύμη σαβουαγιάρ και αρκετά ελαφρύ, χωρίς να σε λιγώνει. 

Πολύ καλή συνταγή και σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να τη δοκιμάσετε. 









Υλικά

Για τη ζύμη σαβουαγιάρ

4 αυγά
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 και1/2 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι
1/2 φλιτζάνι τσαγιού γάλα
1 κουταλιά σούπας μαγιά σκόνη
1 πρέζα αλάτι
ζάχαρη άχνη

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής

500 ml γάλα
4-5 κουταλιές ζάχαρη
4 κρόκους αυγών
3 κουταλιές αλεύρι
2 κουταλιές κορνφλάουρ
2 κουταλιές βούτυρο

Για το γλάσο σοκολάτας

200 γρ. κρέμα γάλακτος
200 γρ. κρέμα κουβερτούρα


Κάνουμε τη ζύμη

Σπάμε τα αυγά και χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε με το μίξερ χειρός τα ασπράδια σε πυκνή μαρέγκα.

Χτυπάμε τους κρόκους μαζί με τη ζάχαρη με το μίξερ, μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη και γίνει ένα μείγμα λείο και αφράτο.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι, αναμειγνύουμε με τη μαγιά και το αλάτι και το ρίχνουμε λίγο λίγο εναλλάξ με τη μαρέγκα και το γάλα στο μείγμα των κρόκων.

Ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα μέχρι να πετύχουμε ένα ομοιογενές μείγμα, όχι πολύ σφιχτό. 

Ρίχνουμε το μείγμα σε ταψάκι στρογγυλό, που έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά. 

Αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε οριζόντια σε δύο δίσκους.

Κάνουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής

Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι αυτή να λιώσει. Προσθέτουμε το αλεύρι με το κορνφλάουρ, χτυπάμε και αραιώνουμε το μείγμα με λίγο κρύο γάλα.  

Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα σε κατσαρόλα και το αφήνουμε να πάρει βράση. Ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα, ανακατεύοντας διαρκώς για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. Σιγοβράζουμε μέχρι να πήξει η κρέμα και πάρει δύο βράσεις. 

Την κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και ενσωματωθεί στην κρέμα. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει. Μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε την ανακατεύουμε τακτικά για να μην πιάσει πέτσα στην επιφάνειά της.

Για το γλάσο σοκολάτας

Ζεσταίνουμε σε ένα σκεύος την κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε την κουβερτούρα σπασμένη σε κομμάτια. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει καλά η σοκολάτα και ενσωματωθεί με την κρέμα γάλακτος.

Συναρμολόγηση

Σε γυάλινη πιατέλα βάζουμε τον ένα δίσκο από το σαβουαγιάρ, απλώνουμε από πάνω την κρέμα ζαχαροπλαστικής, ισιώνουμε με την σπάτουλα να απλωθεί παντού ομοιόμορφα και σκεπάζουμε με τον δεύτερο δίσκο. Απλώνουμε από πάνω το χλιαρό γλάσο σοκολάτας. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο. 

Οι συνταγές για τη ζύμη σαβουαγιάρ και την κρέμα ζαχαροπλαστικής είναι από το βιβλίο συνταγών του "Νικ. Τσελεμεντέ".

Η φωτογραφία και η εκτέλεση δική μου (trips2taste.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: