24 Μαΐου 2024

Αρωματική μαρμελάδα βερίκοκο

 

Η καταγωγή της βερικοκιάς είναι από την περιοχή της Βόρειας Κίνας και της Μογγολίας.
Η καλλιέργειά της ήταν γνωστή στην Κίνα από το 2200 π.χ.
Στην Ευρώπη ήρθε από την Αρμενία.

Είναι το δέντρο με τους χρυσοκόκκινους και μυρωδάτους καρπούς, τα βερίκοκα.

Τα βερίκοκα είναι πολύ ωφέλημα για την υγεία μας. Περιέχουν βιταμίνες Α , C, Β1 και Β2, β-καροτένιο, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, ιχνοστοιχεία, που συμβάλλουν θετικά στην καλή λειτουργία του οργανισμού μας.





Η μαρμελάδα βερίκοκο είναι μια από τις πιο γευστικές μαρμελάδες. 
Λαμπερή με ωραίο χρυσοκίτρινο χρώμα και πεντανόστιμη καταναλώνεται πάντα με μεγάλη ευχαρίστηση.

Παρασκευάζεται πάρα πολύ εύκολα και χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες.
Είναι σημαντικό να επιλέγουμε φρούτα καλής ποιότητας, χωρίς χτυπήματα, σημάδια και αλλοιώσεις για να δώσουν στη μαρμελάδα όλο το άρωμα και την υπέροχη γεύση τους.


Υλικά

1 κιλό βερίκοκα (βάρος χωρίς το κουκούτσι)
1 κιλό ζάχαρη
1 κουταλάκι γλυκού χυμό λεμονιού

Πλύνουμε πολύ καλά τα φρούτα, αφαιρούμε το κουκούτσι τους και τα τεμαχίζουμε. Μπορούμε να τα πολτοποιήσουμε επίσης, αν θέλουμε η υφή τους να είναι λεία. Προσωπικά προτιμώ σε κομμάτια.
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα, τα σκεπάζουμε με τη ζάχαρη και τα βράζουμε για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Με τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τον αφρό, που βγάζουν τα φρούτα. 
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, ώστε η μαρμελάδα να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. Είναι πολύ σημαντικό αυτό, γιατί η μαρμελάδα κολλάει εύκολα, καίγεται και αποκτάει δυσάρεστη μυρωδιά.
Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε την μαρμελάδα να σταθεί. Την επόμενη μέρα συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει. Αυτό θα το καταλάβουμε, αν βάλουμε σ' ένα μικρό πιατάκι λίγη μαρμελάδα, την αφήσουμε να κρυώσει και δούμε ότι, δεν είναι ρευστή.
Λίγο πριν απομακρύνουμε τη μαρμελάδα από τη φωτιά, προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού και συνεχίζουμε το βράσιμο για 5 λεπτά ακόμα.
Την αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα.




Δεν υπάρχουν σχόλια: