5 Μαΐου 2024

Σπανακοπιτάκια μπουκίτσες

 





Υλικά

400 γρ. αλεύρι
250 ml γάλα
100 ml φυτικό λάδι
20 γρ. ζάχαρη
10 γρ. ξηρή μαγιά
1 κρόκο αυγού για την επάλειψη
Σουσάμι για το πασπάλισμα

Για τη γέμιση

500 γρ. σπανάκι 
200 γρ. τυρί φέτα
1 αυγό
λίγο αλάτι (ανάλογα με το πόσο αλμυρή είναι η φέτα)

Διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό γάλα. Προσθέτουμε το φυτικό λάδι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το αλεύρι σταδιακά και ζυμώνουμε τη ζύμη. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

Στο μεταξύ βράζουμε και στραγγίζουμε καλά το σπανάκι. Τεμαχίζουμε με τα χέρια μας τη φέτα και τη ρίχνουμε στο σπανάκι. Προσθέτουμε το αυγό, το αλάτι και ανακατεύουμε το μείγμα. 

Μοιράζουμε τη ζύμη σε 4-5 μπαλίτσες. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια εργασίας με λίγο αλεύρι και ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε μπαλίτσα σε στρογγυλό φύλλο. Το χαράζουμε σε 8 τριγωνικά φύλλα. Βάζουμε σε κάθε φύλλο 1 κουταλιά γέμιση, κλείνουμε τις άκρες και στη συνέχεια τυλίγουμε σε ρολό. 
Βάζουμε τα ρολά πάνω σε ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνουμε για 30 λεπτά περίπου να φουσκώσουν.
Αραιώνουμε τον κρόκο αυγού με μια κουταλιά νερό και με πινέλο αλείφουμε με ελαφρές κινήσεις τα σπανακοπιτάκια. Τα πασπαλίζουμε με το σουσάμι.

Ψήνουμε τα σπανακοτυροπιτάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: