16 Αυγούστου 2024

Γαύρος τηγανητός τρυφερός και τραγανός


Γαύρος το μικρό, ταπεινό ψαράκι με τη μεγάλη διατροφική αξία.

Ο γαύρος είναι ένα ψάρι, που αφθονεί στη θάλασσα της Μεσογείου και καταναλώνεται πολύ ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Περιέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνη, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο και ψευδάργυρο.
Επίσης αποτελεί εξαιρετική πηγή σεληνίου, βιταμίνης Β12, καθώς και ω-3 λιπαρών οξέων, που συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών.

Στη μαγειρική τον συναντάμε μαγειρεμένο με διάφορους τρόπους, όπως ψητό στο φούρνο, τηγανιτό, αχνιστό, παστό, μαρινάτο κ.ά.





Υλικά

1 κιλό φρέσκο γαύρο
Φυτικό λάδι για το τηγάνισμα
Αλεύρι
Αλάτι

Αφαιρούμε το κεφάλι του γαύρου τραβώντας το με το χέρι, συμπαρασύροντας μαζί και τα εντόσθια. Τον πλύνουμε καλά, τον βάζουμε στο σουρωτήρι, να στραγγίσει και τον αλατίζουμε.

Βάζουμε το τηγάνι με το λάδι στη φωτιά να ζεσταίνεται.

Σ' ένα ρηχό μπολ βάζουμε το αλεύρι. Ρίχνουμε λίγα κομμάτια γαύρου κάθε φορά, ανακινούμε το μπολ για να αλευρωθούν καλά. Παίρνουμε 2-3 κομμάτια γαύρου πιασμένα από τις ουρές, τα τινάζουμε ελαφρά, να φύγει το περιττό αλεύρι και τα βάζουμε στο καυτό λάδι το ένα δίπλα στο άλλο με τη σειρά και κυκλικά, καλύπτοντας όλο το τηγάνι.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τον γαύρο να τηγανιστεί από την κάτω πλευρά, μέχρι να πάρει ωραίο ροδαλό χρώμα. Με προσεκτικές κινήσεις τον γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά και τον τηγανίζουμε για πολύ λίγο ακόμη.

Θέλουμε ο γαύρος να είναι τραγανός από έξω, αλλά ταυτόχρονα η εσωτερική σάρκα του να μην χάσει την τρυφερότητά της.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: