5 Αυγούστου 2024

Focaccia με ελιές και μυρωδικά (Το πεντανόστιμο Ιταλικό ψωμί)

 

Το Ιταλικό ψωμί focaccia, που λάτρεψε όλη η οικογένεια και έγινε αγαπημένη συνήθεια.

Σήμερα το ετοίμασα με μερικές μικρές παραλλαγές και ανάμεσα σ' αυτές είπα να βάλω και μια μικρή Ελληνική πινελιά, μυζήθρα σκληρή.

Η focaccia είναι ένα ψωμί, που παρασκευάζεται πολύ εύκολα. 
Στη βάση του δεν διαφέρει από το κοινό, γνωστό μας ψωμί.
 
Τα μυστικά του κυρίως βρίσκονται στα υλικά της επικάλυψης, που το κάνουν τόσο πολύ νόστιμο, που το τρως ακόμη και σκέτο, χωρίς να το συνοδεύσεις με τίποτε άλλο.




Υλικά

500 γρ. αλεύρι
7 γρ. ξηρή μαγιά
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
1/2 κουταλάκι αλάτι
350 γρ. νερό
1 κουταλιά ελαιόλαδο

Για την επιφάνεια

2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αλάτι χοντρό
3-4 ελιές κομμένες σε ροδέλες
1 κουταλάκι τριμμένη σκληρή μυζήθρα
Θυμάρι, δεντρολίβανο





Σ' ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη με 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό. Προσθέτουμε μερικές κουταλιές αλεύρι και το ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Προσθέτουμε στη μαγιά το υπόλοιπο νερό, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το υπόλοιπο αλεύρι σταδιακά και ζυμώνουμε. Θέλουμε μια μαλακή ζύμη, που να μην κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει, τουλάχιστον να διπλασιαστεί. Ο χρόνος που απαιτείται για να φουσκώσει η ζύμη εξαρτάται σημαντικά από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Λαδώνουμε ένα ταψάκι. Απλώνουμε πάνω τη ζύμη, ώστε να καλύπτει όλη την επιφάνεια. Αφήνουμε τη ζύμη για 30 λεπτά περίπου να φουσκώσει και πάλι.
Όταν φουσκώσει σχηματίζουμε με τα δάκτυλά μας εσοχές. Ραντίζουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο, να πάει παντού, πασπαλίζουμε με το χοντρό αλάτι, την τριμμένη μυζήθρα, το δεντρολίβανο και τοποθετούμε τις ελιές.

Ψήνουμε τη focaccia σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 20-30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.




Την ξεφορμάρουμε και τη βάζουμε πάνω σε σχάρα με πετσέτα. Την αφήνουμε να κρυώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: