29 Αυγούστου 2024

Κολοκυθάκια γεμιστά με κρεμώδη σάλτσα λεμονιού



 





Υλικά

10 κολοκυθάκια μετρίου μεγέθους
500 γρ. κιμά ανάμεικτο
100 ml ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 καρότο
1 κόκκινη πιπεριά
1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
1/2 κουταλάκι ρίγανη ξηρή
1/2 κουταλάκι δυόσμο ξηρό
1/3 κουταλάκι κουρκουμά
3-4 κλαδάκια μαϊντανό
2 αυγά
1 λεμόνι τον χυμό του
1 κουταλιά αλεύρι
Αλάτι, πιπέρι


Πλύνουμε τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε στο ίδιο περίπου ύψος,  κρατώντας το φαρδύ μέρος. Με τη βοήθεια του ειδικού εργαλείου αφαιρούμε προσεκτικά την εσωτερική ψίχα του. Την κρατάμε στην άκρη. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τρίβουμε το καρότο στον τρίφτη και τεμαχίζουμε σε μικρούς κύβους την πιπεριά.

Ζεσταίνουμε 3 κουταλιές από το ελαιόλαδο στη κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά. Στη συνέχεια προσθέτουμε και το καρότο. 
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον κιμά και τον σοτάρουμε, ανακατεύοντας και διαλύοντάς τον με πιρούνι, για να μην σχηματιστούν κόμποι. Αλατίζουμε και πιπερώνουμε.
Αλέθουμε στο μπλέντερ τη μισή από την ψίχα κολοκυθιών, που κρατήσαμε και την προσθέτουμε στον κιμά. Πλύνουμε καλά το ρύζι, το στραγγίζουμε και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με 1 φλιτζάνι νερό. Προσθέτουμε ακόμη τη ρίγανη, το δυόσμο και τον κουρκουμά. 
Σιγοβράζουμε τη γέμιση, ανακατεύοντας κάθε τόσο για να μην κολλήσει το ρύζι. Δοκιμάζουμε την επάρκεια του αλατιού, προσθέτουμε τον μαϊντανό, ψιλοκομμένο και σβήνουμε τη φωτιά.

Γεμίζουμε τα κολοκυθάκια, τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα με το ανοιχτό μέρος προς τα πάνω, προσθέτουμε ζεστό νερό, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, την υπόλοιπη ψίχα κολοκυθιών, λίγο αλάτι και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά περίπου. Σβήνουμε τη φωτιά.

Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά με τον χυμό του λεμονιού. Βάζουμε σε μέτρια φωτιά ένα κατσαρολάκι μικρό, ρίχνουμε 2 κουτάλες από το ζωμό των κολοκυθιών, το αλεύρι και ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά. Προσθέτουμε το μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε συνεχώς με τον αναδευτήρα μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να πήζει. Ανάλογα με το πόσο πηχτή τη θέλουμε, προσθέτουμε λίγο ζωμό ή λίγο αλεύρι ακόμη.

Σερβίρουμε τα γεμιστά κολοκυθάκια ζεστά και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα λεμονιού.




Δεν υπάρχουν σχόλια: