7 Αυγούστου 2024

Μαρμελάδα δαμάσκηνο, λαμπερή και νόστιμη


Η βαθυκόκκινη μαρμελάδα με το λαμπερό χρώμα και την απίστευτη νοστιμιά.

Τα black diamond, αυτά τα υπέροχα δαμάσκηνα με τη γλυκιά, βαθυκόκκινη σάρκα, μας δίνουν μια από τις πιο γευστικές και συναρπαστικές μαρμελάδες.

Με το ψωμί και το βούτυρο στο πρωινό, είτε ως γέμιση σε αρτοσκευάσματα, είτε ως προσθήκη σε σπιτικά επιδόρπια είναι καταπληκτική.






Υλικά

1 κιλό δαμάσκηνα black diamond
800 γρ. ζάχαρη
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού

Επιλέγουμε ώριμα δαμάσκηνα σε καλή κατάσταση. Τα πλύνουμε, καθαρίζουμε τη φλούδα τους και παίρνουμε τη σάρκα τους. Τα αλέθουμε στο μπλέντερ και τα βάζουμε σε κατσαρόλα. 
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά. Αφαιρούμε τον αφρό, που σχηματίζεται.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη μαρμελάδα να σιγοβράσει για 1,5 με 2 ώρες. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα για να μην κολλήσει. 
Ελέγχουμε την ετοιμότητα της μαρμελάδας, βάζοντας 1-2 κουταλιές σε ένα πιατάκι. Η μαρμελάδα δεν πρέπει να είναι ρευστή.
Λίγο πριν ολοκληρώσουμε το βρασμό, προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού και βράζουμε για 5 λεπτά ακόμη.
Την αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα.

Πρέπει να ξέρουμε ότι:
Η αναλογία ζάχαρης φρούτου εξαρτάται από το πόσο γλυκό ή ξινό είναι το φρούτο. Αν τα φρούτα μας είναι λιγότερο ώριμα ή περισσότερο όξινα προσθέτουμε περισσότερη ζάχαρη.




Δεν υπάρχουν σχόλια: