4 Αυγούστου 2024

Ιδιαίτερο κέικ με μέλι και κρέμα


Το είδος αυτό τούρτας δεν είναι πολύ γνωστό στην Ελλάδα. 
Συνηθίζεται όμως πολύ στην Ουκρανία και γενικότερα στα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο, εξαιρετικό γλυκό με γεύση μελιού.

Ευχαριστώ πολύ τη Λίλιαν, που είχε την ευχαρίστηση και τη διάθεση να το κάνει και να μας γνωρίσει τις νοστιμιές της πατρίδας της.





Υλικά

Για το κέικ

2 αυγά
170 γρ. ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας μέλι
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
100 γρ. βούτυρο αγελάδας
400 γρ. αλεύρι 
Ελάχιστο αλάτι

Για την κρέμα

300 γρ. κρέμα γάλακτος 20% λιπαρά
150 γρ. ζάχαρη άχνη
250 γρ. βούτυρο αγελάδας (σε θερμοκρασία δωματίου)


Για τη ζύμη: 
Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη.
Σε μπαιν μαρί λιώνουμε το μέλι και προσθέτουμε τη σόδα. Λιώνουμε το βούτυρο στο μέλι και προσθέτουμε το μείγμα αυγών. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι. Ζυμώνουμε τα υλικά με τα χέρια. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή. 
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 μπαλάκια και τα βάζουμε στο ψυγείο για λίγα λεπτά.
Παίρνουμε ένα μπαλάκι από το ψυγείο και πάνω σε λαδόκολλα το ανοίγουμε σε φύλλο διαμέτρου 20 εκ. περίπου. Το τρυπάμε με πιρούνι και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 5 λεπτά. Το βγάζουμε και όσο είναι ζεστό ακόμη, το κόβουμε με ένα κατάλληλο καπάκι κατσαρόλας σε δίσκο 20 εκ. Τα τρίμματα, που θα περισσέψουν, θα τα αλέσουμε και θα τα χρησιμοποιήσουμε για την επικάλυψη της τούρτας.
Επαναλαμβάνουμε τη ίδια διαδικασία και στα υπόλοιπα μπαλάκια της ζύμης.

Για την κρέμα: 
Χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ και προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη.
Προσθέτουμε σταδιακά την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε την κρέμα.

Συναρμολόγηση:
Αλείφουμε με την κρέμα κάθε δίσκο του κέικ και τοποθετούμε τον ένα πάνω στον άλλο. Τέλος αλείφουμε όλο το κέικ περιμετρικά.
Πασπαλίζουμε από πάνω με το τρίμμα, που κρατήσαμε και βάζουμε το κέικ μελιού στο ψυγείο.




Δεν υπάρχουν σχόλια: