16 Σεπτεμβρίου 2024

Ορεκτικό με πατάτες και λευκή σάλτσα μανιταριών



Ένα άριστο ορεκτικό για το μεσημεριανό τραπέζι.

Οι πατάτες είναι πάντα νόστιμες και καλοδεχούμενες με όποιο τρόπο και αν μαγειρευτούν.
Όταν όμως συνδυάζονται με φρέσκα μανιτάρια και λευκή σάλτσα τότε η γεύση γίνεται ασυναγώνιστη και η απόλαυση απογειώνεται.






 Υλικά


3 πατάτες μεγάλες
200 γρ. μανιτάρια
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
3 κουταλιές ελαιόλαδο
100 γρ. κρέμα γάλακτος
50 γρ. νερό
30 γρ. βούτυρο
50 γρ. παρμεζάνα ή άλλο κίτρινο τυρί τριμμένο
Μαϊντανό για το σερβίρισμα
Αλάτι, πιπέρι

Πλύνουμε τις πατάτες πολύ καλά. Όπως είναι με τη φλούδα τους και ολόκληρες τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν.
Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο. Αφού μαλακώσει, προσθέτουμε το σκόρδο και τα μανιτάρια, κομμένα σε λεπτές φέτες και τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, την κρέμα γάλακτος, το νερό και το βούτυρο. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν και στη συνέχεια προσθέτουμε την παρμεζάνα.

Κόβουμε τις πατάτες κατά μήκος στη μέση. Αλείφουμε την κομμένη επιφάνεια με λιωμένο βούτυρο και πολτοποιούμε ελαφρά τη ψίχα κεντρικά με προσοχή να μην διαλυθεί η πατάτα. Απλώνουμε από πάνω τη γέμιση με τα μανιτάρια. 

Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε.



15 Σεπτεμβρίου 2024

Γαλατόπιτα με φύλλο κρούστας, εξαιρετική



Εξαιρετική γαλατόπιτα νόστιμη και τρυφερή.

Μια πίτα με βάση το γάλα που προέρχεται από τα βάθη της Ελληνικής παράδοσης και συνεχίζει να συγκινεί τις αισθήσεις μας με τη ντελικάτη γεύση της και την απέριττη τρυφερότητά της.

Απολαύστε την!!!



 

Υλικά


4 φύλλα κρούστας
60 γρ. ζάχαρη
1 κουταλιά κανέλα
60 γρ. βούτυρο λιωμένο

Για τη γέμιση
1 λίτρο γάλα
180 γρ. ζάχαρη
60 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
50 γρ. αλεύρι
2 αυγά
30 γρ. βούτυρο σε κομμάτια
2 βανίλιες
Ξύσμα ενός λεμονιού
1 πρέζα αλάτι

Για την επιφάνεια 
1 αυγό
60 γρ. ζάχαρη

Ετοιμάζουμε την κρέμα
Βάζουμε το γάλα στην κατσαρόλα να ζεσταθεί και προσθέτουμε τη ζάχαρη. 
Στο μεταξύ σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά πολύ καλά. Προσθέτουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, τη βανίλια, μια πρέζα αλάτι, το ξύσμα του λεμονιού και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σταδιακά 1 ποτήρι από το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας, ρίχνουμε το μείγμα των αυγών στο ζεστό γάλα και ανακατεύουμε πολύ καλά να ενοποιηθούν τα υλικά. Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να σχηματιστεί μια κρέμα, όχι πολύ πηχτή. Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομμάτια.

Ετοιμάζουμε τη βάση
Αναμειγνύουμε τη ζάχαρη με την κανέλα.
Αλείφουμε με βούτυρο ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 25 εκατοστών.
Αλείφουμε με βούτυρο ένα φύλλο κρούστας, το τοποθετούμε πάνω στο ταψί, αφήνοντας τις άκρες, που εξέχουν, να κρέμονται. Το πασπαλίζουμε με το 1/3 από το μείγμα ζάχαρης-κανέλας.
Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα 2 φύλλα, τοποθετώντας τα σταυρωτά. Τοποθετούμε και το τέταρτο φύλλο χωρίς να το αλείψουμε με βούτυρο.

Συναρμολόγηση
Ρίχνουμε πάνω από τα φύλλα κρούστας την κρέμα και την απλώνουμε ομοιόμορφα σ' όλο το ταψί. Διπλώνουμε προς τα μέσα τα φύλλα, που εξέχουν, σχηματίζοντας κύκλο.

Για την επιφάνεια
Χτυπάμε το αυγό με τη ζάχαρη και το περιχύνουμε πάνω από την πίτα.

Ψήνουμε την γαλατόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου, μέχρι ψηθεί και να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Την αφήνουμε να κρυώσει και την χαράζουμε σε κομμάτια.

13 Σεπτεμβρίου 2024

Κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες και μπαχαρικά


Παραδοσιακό και αγαπημένο πιάτο της Ελληνικής κουζίνας.

Νόστιμο και καλοψημένο κοτόπουλο με τρυφερές πατάτες, αρωματισμένo με μπαχαρικά και μυρωδικά.





Υλικά

1 μέτριο κοτόπουλο
1,5 κιλό πατάτες
150 γρ. ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου ή νερό 
1 κουταλάκι πάπρικα 
1 κουταλάκι ρίγανη
1/4 κουταλάκι κουρκουμά
Αλάτι, πιπέρι


Τεμαχίζουμε το κοτόπουλο, το πλύνουμε και το στεγνώνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Σ' ένα μπολ ετοιμάζουμε μείγμα με το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα, τον κουρκουμά και τη ρίγανη. Αλείφουμε το κοτόπουλο με το 1/3 του ελαιόλαδου και το πασπαλίζουμε καλά σε όλες τις πλευρές του με το μισό μείγμα μπαχαρικών-αρωματικών, που ετοιμάσαμε. Το ανακατεύουμε με τα χέρια μας, ώστε να αλειφθεί ομοιόμορφα παντού. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα τουλάχιστον, να σταθεί. Όσο περισσότερο μείνει στη μαρινάδα τόσο καλύτερα.

Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε στο σχήμα, που θέλουμε και τις βάζουμε σε ταψί. Τις ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τις πασπαλίζουμε με το ίδιο μείγμα μπαχαρικών και μυρωδικών, που ετοιμάσαμε για το κοτόπουλο και τις ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ζωμό κοτόπουλου.

Τοποθετούμε πάνω από τις πατάτες τα κομμάτια του κοτόπουλου, σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο φούρνο σε θερμοκρασία 200 βαθμών. Το αφήνουμε να ψηθεί για 45 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, ρυθμίζουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και το αφήνουμε να ψηθεί για 10-15 λεπτά ακόμα, μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα. 

Ελέγχουμε, αν το κοτόπουλο είναι καλά ψημένο, τρυπώντας με ένα πιρούνι στο πιο χοντρό τμήμα του κρέατος. Αν το ζουμί, που βγει, είναι άσπρο, το κοτόπουλο είναι έτοιμο, αν είναι ροζ, θα χρειαστεί περισσότερο ψήσιμο. 




12 Σεπτεμβρίου 2024

Ελληνική χωριάτικη σαλάτα


Διάσημη και αγαπημένη και ο λόγος φυσικά για την Ελληνική χωριάτικη σαλάτα.

Με βασικά συστατικά τη ντομάτα, το αγγούρι, τη μοναδική Ελληνική φέτα και το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, εμπλουτισμένη κατ' επιλογήν με πολλά άλλα νόστιμα και τρυφερά λαχανικά και αρωματισμένη με μυρωδικά, η φήμη της ταξιδεύει σ' όλο τον κόσμο.




 


Υλικά

2 ντομάτες 
1 αγγουράκι
1 κρεμμύδι ξηρό
1 πράσινη πιπεριά
100 γρ. φέτα
5-6 ελιές
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι
2 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη 
Αλάτι


Πλύνουμε τις ντομάτες, το αγγουράκι και την πιπεριά, αφαιρούμε τα κοτσάνια τους και τα κόβουμε σε φέτες. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι, το χαράζουμε στη μέση και το κόβουμε σε λεπτές φέτες μισοφέγγαρα. Τις τρίβουμε με λίγο αλάτι να φύγει το κάψιμο και τις ξεπλένουμε. 
Τα βάζουμε όλα σε βαθύ πιάτο. Τα αλατίζουμε, τα ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, το ξύδι και τα ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε από πάνω τις ελιές και τη φέτα τεμαχισμένη σε κύβους ή και ολόκληρη. Πασπαλίζουμε τη χωριάτικη σαλάτα μας με φρέσκα φυλλαράκια ρίγανης και σερβίρουμε.
    

11 Σεπτεμβρίου 2024

Μελιτζάνες παπουτσάκια με γέμιση κιμά και σάλτσα μπεσαμέλ






Υλικά


8 μέτριες μελιτζάνες
750 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι
4 κουταλιές ελαιόλαδο
3 ντομάτες ώριμες ή 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
Μαϊντανό
Αλάτι, πιπέρι
Λάδι για τις μελιτζάνες

Για την κρέμα

1/2 κιλό γάλα
2 αυγά
1 κουταλιά βούτυρο
4 κουταλιές αλεύρι
μια πρέζα αλάτι


Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος και τις βάζουμε σε αλατισμένο νερό να μείνουν για 1 ώρα περίπου.
Τις στύβουμε, τις βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα, τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στο φούρνο σε σχάρα λίγο πάνω από τη μέση στους 190 βαθμούς, μέχρι να μαλακώσουν. 

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην κολλήσουν.
Τρίβουμε τις ντομάτες στον τρίφτη και τις προσθέτουμε στο μείγμα του κιμά μαζί με τον μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι και ένα ποτήρι νερό. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μείνουν χωρίς υγρά. 

Βάζουμε τις μελιτζάνες σε ταψί. Με ένα κουταλάκι πιέζουμε τη ψίχα τους, ώστε να γίνουν σαν βαρκάκια και τις γεμίζουμε με τον κιμά. 

Ετοιμάζουμε την κρέμα μπεσαμέλ. Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και καβουρδίζουμε ελαφρά σ' αυτό το αλεύρι. Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς προσέχοντας να μην σβολιάσει το περιεχόμενο. Μόλις αρχίσει να γίνεται κρέμα, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά, το αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά το μείγμα.

Απλώνουμε με κουτάλι πάνω σε κάθε μελιτζάνα με κιμά την κρέμα μπεσαμέλ και την πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί και πιπέρι. 

Ρίχνουμε στο ταψάκι μισό ποτήρι νερό, 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο και ψήνουμε τα παπουτσάκια στο φούρνο σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να πάρει η κρέμα να πάρει ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα και πιάσει κρούστα.
 

9 Σεπτεμβρίου 2024

Κολοκυθοκεφτέδες στο φούρνο με παρμεζάνα και άνηθο


Αξιοποιώντας τα κολοκυθάκια, που αυτή την εποχή είναι σε αφθονία, ετοιμάζουμε πολύ εύκολα, γρήγορα και οικονομικά νόστιμους κολοκυθοκεφτέδες ψημένους στο φούρνο. 

Ένα καλοδεχούμενο ορεκτικό, που συμπληρώνει με αξιώσεις το μεσημεριανό τραπέζι.



4 Σεπτεμβρίου 2024

Μαριναρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου ψητά στο φούρνο

 

Τι πιο νόστιμο και λαχταριστό από καλοψημένα, ζουμερά και πεντανόστιμα μπουτάκια κοτόπουλου.

Για ένα γρήγορο στη ετοιμασία του γεύμα, όταν ο χρόνος μας πιέζει, τα μπουτάκια κοτόπουλου είναι μια ιδανική λύση.
Σε πολύ λίγο χρόνο μπορούμε να έχουμε ένα εξαιρετικό και θρεπτικό γεύμα, που θα το απολαύσει όλη η οικογένεια.

Μπορούμε να τα αφήσουμε μαριναρισμένα και σκεπασμένα στο ψυγείο και όταν επιστρέψουμε από την εργασία μας να τα βάλουμε στο φούρνο για ψήσιμο.



2 Σεπτεμβρίου 2024

Σπιτική σάλτσα κέτσαπ βελούδινη


 Αυτό το καλοκαίρι δοκίμασα για πρώτη φορά να κάνω σάλτσα κέτσαπ. 

Την αφορμή μου την έδωσε μια συνταγή που βρήκα σε ένα παλαιό περιοδικό ¨Πρακτική¨ και σκέφτηκα να το προσπαθήσω.

Έκανα μια μικρή ποσότητα για πρώτη φορά, προκειμένου να δω το αποτέλεσμα.

Δεν σας το κρύβω ότι εντυπωσιάστηκα, έγινε μια καταπληκτική σάλτσα κέτσαπ, πολύ γεμάτη, βελούδινη και νόστιμη. 

Μια σπιτική κέτσαπ και χωρίς συντηρητικά.




1 Σεπτεμβρίου 2024